Svømming » Babysvømming » Babysvømming

Babysvømming

06.09.2007 22:02

Hvorfor driver vi med babysvømming?
Fordi det er gøy! Barn og foreldre holder på med noe sammen som alle finner glede i. Fortrolighet med vann fra fødselen av kan forebygge drukningsulykker. Småbarnsforeldre får kontakt med andre småbarnsforeldre. Barna blir tidlig vant til å omgås andre. I vannet får de mulighet til å gjøre bevegelser som støtter opp om barnets naturlige bevegelsesutvikling.

Når kan babyen dykkes første gang?
Av naturlige grunner er det de yngste som blir raskest vanntilvendte. De kan gjøre flere dykk ved første besøk. Instruktøren vil ta kontakt med dere for å veilede og foreta første dykk. Foreldrene kan få låne maske eller briller slik at de kan se sin egen baby under vann. Å se babyen under vann kan berolige engstelige foreldre dersom babyen kommer opp og skriker. Ubehag skyldes vanligvis vann i nesen og i ansiktet. Deretter er det foreldrenes tur til å dykke babyen. Når foreldrene dykker babyen kan instruktøren fotografere babyen under vann. Ta kontakt med instruktøren dersom dere ønsker at babyen skal bli fotografert. Bilder blir sendt pr. mail og er gratis.

Hvorfor kan babyer dykke?
Det er to naturlige mekanismer som beskytter det dykkende barnet mot å få vann i lungene. Den ene refleksen stopper åndedrettet når nesen møter vannet og den andre refleksen lukker strupelokket dersom vannet finner veien ned i luftrøret. Disse refleksene kan etter hvert viljestyres. Barn som driver jevnlig babysvømming vil på en naturlig måte holde pusten når de dykker også etter hvert som refleksene svekkes.

Første gang på babysvømming
Planlegg søvn og mating. En sulten og trett baby vil trives dårlig i vannet. Ta med ekstra håndklær og regn med at det kan være vått der man skal sette fra seg babyen i svømmehallen. I vannet skal babyen bare ha på seg en liten tettvevd truse som tetter godt rundt hofter og lår. Trusen skal fange opp eventuelle ”ukontrollert utslipp”. La babyen få god tid til å venne seg til svømmehallmiljøet. God kroppskontakt er det som får den til å føle seg mest trygg. Babyen behøver ikke dusje før badet men grundig kroppsvask er obligatorisk for alle andre. Tørk deg før du tar i babyen. Tull et håndkle rundt babyen straks dere tar den opp av vannet (ta av trusa først).

Utstyr
Kjøp ikke flyteutstyr før dere begynner på baby- og småbarnssvømming. Instruktøren vil gi veiledning i bruk av slikt utstyr.